Røst

Projektleder:
Martin Fehr Therkildsen

Finansieret af:
Tuborgfondet

Projektetperiode:
​2016–

Talerskole og talerfestival

Nu er ordet dit!

Røst er en talerskole for højskoleelever, der kulminerer i en talerfestival. Projektet er et samarbejde mellem Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet hvor vi klæder unge på til at tage ordet og skaber arrangementer som dyrker den klassiske tale. 

Det kan være ret grænseoverskridende at stille sig på en talerstol. Også for unge. Med Røst prøver vi at rykke lidt ved den grænse og styrke unges retoriske evner og mod, så de fremover tør tage ordet. Det kan være på højskolen, til familiefrokosten, til generalforsamlingen, til demonstrationen eller til mandagsmødet. Vi hjælper med at finde inspiration til talerne, skabe struktur, arbejde med sproget og øge bevidstheden om kropssprog og stemmeføring. Og vigtigst af alt skaber vi trygge rum, hvor talerne kan møde publikum i gensidig respekt og nysgerrighed. 

Vi oplever mange steder en stigende interesse for den gode gammeldags tale og det at stille sig op i en forsamling og sætte ord på følelser, frustrationer og fremtidsdrømme. Det er en evne og kunstart som aldrig går af mode og som kan give taleren et kæmpe kick og publikum et nyt perspektiv. Det har vi set på højskolerne, på vores festivaler, til 1. maj i Fælledparken, til Grundlovsarrangementer, til Folkemødet på Bornholm, på Roskilde Festival og hvor vi ellers har været ude Røst-talere. Og vi glæder os til at se endnu flere unge kaste sig over talekunsten gennem Røst. 

Røst blev startet tilbage i 2016 af KØS Museum for kunst i det offentlige rum i samarbejde med Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet. Med Røst har vi udviklet undervisningsforløb på en masse højskoler, skabt en velbesøgt hjemmeside og ikke mindst holdt Røst festivaler hvor flere hundrede unge talere stod på plakaten sammen med navne som Emma Holten, Lea Korsgaard og Kristian Leth. 

Læs mere på www.røst.dk og følg med på Facebook

Jeg stillede mig derop, tog en dyb indånding og leverede bare talen så godt som jeg overhovedet kunne. Det var bare en sindssygt fed følelse.

At
 stille mig op foran de der mennesker og føle jeg havde styr på hvad jeg ville sige og bare have overskuddet til at nyde det og håbe at de andre også fik noget ud af det.

Elev, Egmont Højskole

Jeg synes det er vildt fedt at man kan skabe et rum hvor unge mennesker kan stille sig op og sige noget de har på hjerte.

Elev, Vallekilde Højskole

Jeg er virkelig fuld af respekt over de kloge unge mennesker der taler. Altså, deres emner og alt det de har overvejet. Det er virkelig en gave til demokratiet og til samfundet.

74-årig borger, Køge

Vil du høre mere om Røst?

Kontakt projektleder Martin Fehr Therkildsen

Mail: martin@ungdomsbureauet.dk
Telefon: 26 78 21 25