De Kronisk Syge

De Kronisk Syge udkom d. 10. Marts og er nu kommet i 2. oplag. Den udgives med støtte fra Lauritzen Fonden og kan derfor uddeles GRATIS. 

Du kan få fingrene i den ved at afhente på Ungdomsbureauets kontor på Slotsgade 2, 5. th 2200 København N.

Skriv til markus@ungdomsbureauet.dk, hvis du vil have den tilsendt. Modtager betaler for portoen.

Beskrivelse

I De Kronisk Syge fortæller 25 unge om, hvordan det er at være ung og leve med en kronisk sygdom. Fortællingerne er detaljerige, komplicerede og nuancerede, som unge jo er. Nogen er syge, uden at andre kan se det. En enkelt eller to er syge i andres øjne, men ikke i deres egne. Andre igen har til tider været så syge, at de ikke har haft plads til at være den, de gerne vil være. Fælles for dem alle er, at de har en diagnose, en betegnelse, en kasse, de bliver nødt til at forholde sig til i hverdagen. I lang tid, hvis ikke altid.

Forskning på området peger på, at unge med en kronisk sygdom oplever, at deres helbredsproblemer hæmmer deres deltagelse i fysiske aktiviteter, skolearbejde og aktiviteter med venner og familie. Generelt har unge kronikere dårligere trivsel og er både mere fysisk og psykisk pressede end deres raske jævnaldrende. De skal både jonglere komplekse dilemmaer forbundet med det at være ung – og samtidig håndtere deres sygdom og de udfordringer, der følger med.

Fortællingerne i bogen rummer hjerteskærende problemer og håbefulde drømme. De understreger vigtigheden af, at vi som samfund må give unge med kronisk sygdom plads til at være syge, men at vi også må give plads til at være mere og andet end det. Det kræver et fleksibelt uddannelsessystem, et anerkendende sundhedsvæsen og en befolkning, der aktivt er med til at nedbryde fordomme og misforståelser. Men for at kunne gøre det, må vi først og fremmest give ordet og lytte til dem, det hele handler om. Det gør vi i De Kronisk Syge.

De-serien

De Kronisk Syge er en del af Ungdomsbureauets bogserie De-serien. Unge med en historie udfolder alt det, der ikke kan forklares i hurtige overskrifter og upersonlige statistikker. “De” tager ordet og nuancerer, hvordan det er at være ung i en bestemt livssituation i Danmark. De-serien åbner døre til samtaler om det komplicerede og svære ved ungdomslivet. Det kræver plads at fortælle og tid at forstå.  

Vil du vide mere om
De Kronisk Syge?

Hiv fat i projektleder
Markus Kleinbeck

Ring på +45 21 48 95 82
Skriv til markus@ungdomsbureauet.dk

Markus Kleinbeck, Projektleder