Historien om UB

En kort historie lang.

Tilbage i 2013 sad to gutter, Kenneth og Olav, med en frustration. Finanskrisen i 2008 havde efterladt et samfund fuld af skam, skyld og oprydning. Men ud af enhver krise kommer håb, drømme og fremtid. Typisk fra ungdomsdybet. Unge over hele verden engagerede sig i klima, nye livsformer, flygtningepolitik eller national identitet. I Danmark havde vi en massiv mobilisering i forbindelse med klimatopmødet i København i 2009 og omkring Kirkeasyl og de hjemsendte irakere. Men det var som om al optimismen og alle idéerne forsvandt som dug fra en klar himmel. Unges stemmer forsvandt. Og vi kom tilbage til status quo.

 

Kenneth og Olav tog tyren ved hornene, og begyndte at skabe platforme hvor ungdommen kunne få en stemme og blande sig i samfundets udvikling. Sammen med en masse frivillige blev det inden for det første år til bogudgivelsen De Frafaldne, ungdomsmødet på Christiansø, Specialesalonen og en række aktiviteter på Roskilde Festival. Herfra gik det stærkt. Flere medarbejdere, større lokaler, vildere idéer og voldsommere armbevægelser.

På tegnebrættet kom hurtigt en ide om at skabe et folkemøde for landets unge. Det blev til Ungdommens Folkemøde, der allerede første år tiltrak knap 20.000 unge i demokratiets tegn. Siden har det udviklet sig til en fastforankret del af mange unges uddannelse og demokratiske dannelse.

I løbet af de sidste år er det også gået stærkt med en række andre projekter. Vi har skabt vores eget samfundsakademi, vi har lavet madfællesskaber, vi har udgivet flere bøger, talerskolen og -festivalen RØST har bredt sig over det ganske land, vi producerer radio sammen med 24syv, og vi eksperimenterer med at engagere flere typer unge i projektet Mangfoldigt Engagement.

Vi har i Ungdomsbureauet hele tiden haft en ambition om at inddrage og involvere unge. Vores mission udviklede det sig til især at understøtte lysten til at engagere sig i det samfund, vi alle er en del af. På den måde blev engagement et kernebegreb i vores arbejde. Og ikke blot engagementet fra , men også engagementet i ungdommen. Derfor arbejder vi for at skabe betingelser for unges engagement i samfundet og beslutningstageres engagement i unge. Og det er der heldigvis en del, der har opdaget og vi er de stolte prismodtagere af Hal Koch Prisen, Fællesskabsprisen, Hovedstadsprisen samt EU-Kommissionens pris for bedste projekt i Danmark.

Det hele startede i en kælder på Gothersgade i indre København med udsigt til Livgardens støvler og øjnene i rottehøjde. Siden flyttede vi til tårnværelserne i Slotsgade på Nørrebro og siden til Ungdommens Demokratihus i Kødbyen, København. Vi er gået fra undergrund til overblik, men har fastholdt ambitionen om at give ungdommen en stemme, en lyst til at engagere sig og en tro på, at unge skal være en naturlig del af de beslutninger, der påvirker deres liv. Alt dette gør vi gennem vores tre værdier: fantasi, mod og ejerskab.